Pilihan Hidup Pilihan Sendiri. Tak gitu?



Assalamualaikum w.b.t

Kau orang pernah tak terpikir kenapa korang pilih jalan ni. Kenapa tak pilih yang tu? Orang lain semua sibuk pasal dekat situ. Dah tak ada benda lain nak pilih?

Hello, hello. Kalau kau rasa kau dah pikir sehabis baik, takpe, teroskan.

Aku selalu terpikir, kenapa aku belajar kat sini. Pastu amik kos yang, hello, tak pernah terpikir nak terjah pon sebelom ni.

Aku masuk Politeknik Port Dickson masa Jun 2008. A long time ago. Woahh, rase dah dewasa pasal dah habis belajar. padahal, tak kemana pun. Duk rumah ni ha, tunggu UPU. UPU lagi!! Dulu lepas SPM pun tunggu UPU, bukan setakat UPU, Matrik lagi. Haishh..

Lepas aku habis SPM, ada tiga offer nak kena dipilih

1. Tingkatan Enam Aliran Sains
2. UITM (dihatiku) Sains Komputer
3. Politeknik Port Dickson (dijiwa sanubariku) Kejuruteraan Elektronik

Lepas aku pikirpikir, jumpe bomohbomoh, pak dukun semua, akhirnya aku pilih PoliPD. Sorry UITM dihatiku, sorry Edi. Kalau aku ikut Edi, mesti aku tengah amik Degree sekarang. Maklumlah, lompat dari Sem 3 UITM terus masuk Degree Sem 1.

Bestkan bunyi dia? Tapi apedehal, mesti rezeki aku bukat dekat situ. Agaknya kalau aku masuk situ, aku akan begadoh sepak terajang dengan Edi sayangku. Eh sape Edi ni? Berani kau menduakan Acik Pakwe!!




Gambar tu bukan gambar Edi, tapi kawankawan Poli aku. Mimi comel dan Sha comel. Duadua ada ramai peminat, duadua pun comei dan duadua pun Ganu kite. Hehe. Comei dok? Aku tu, yang macam alien sorangsorang pakai baju biru. Gambar ni masa kat UTEM. Pasan tak korang budak UTEM?

Hmm, aku wonder lagi, apesal aku masuk Poli ni. Bila aku pergi raya dekat rumah cikgu sekolah merangkap cikgu kelas, dia macam loweredkan sikit Politeknik ni. Takpe cikgucikgi, tengoklah nanti saya jadi apa. Jadi apa? Haha, sebab tulah kadangkadang down sikit.

Ye ye, aku tau kawan baik aku tengah amik bidang kedoktoran manakala aku terstuck dekat Port Dickson Kota Indah.  Result kitorang sama, 5A masa SPM, tapi yang pastinya untuk subjek lima yang kebawah tu, dia dapat semua B aku punye macam warnawarni sikit.  Haha

Sebab tulah aku tak dapat Matrik. Tapi aku patut bersyukur, sebab kalau aku tak masuk PoliPD, aku takkan jumpa kawankawan yang havoc ni.


Aku tak pernah terpikir yang aku akan berjumpa lagi dengan subjeksubjek yang memerlukan student dia untok hadap litar. Owhh,, suck man! Benda paling menyampah time Upper Form adalah Fizik, Physique, Pijik!

Arghh, walopon aku tak suke kimia, tapi aku lebih tak suka fizik. Litar? Haram jadah tak paham. Tapi hamboih, kemain kau, dekat Poli setiap sem Dean list. Apo jadah eh merungot? Dekat poli barulah aku paham pasal litarlitar ni. Paham sangat ke? Takdelah sangat, adalah jugak yang sudi masok otak.

Dan sekarang selepas menghadap selama 3 tahun, akhirnya aku habis Poli. End of story?

No, no, no definitely noo. Why? Sebab masih banyak lagi space untuk aku add friend kat facebook. Jadi sekarang akan tambah kawan dengan pergi sambung belajar. UPU i'm waitin'. Don't suck me yoww!



Konklusinya, pilihan hidup ada dalam diri sendiri. Kat mana kau nak sambong belajar, kau nak carik kawan yang macam mana, kau nak sayang dia orang semua macamane, kau yang pilih, apaapa jadi, sendiri tanggung. Tak boleh nak menangis merengek macam kerang hampeh mase kecikkecik dulu.

Pilihan di tangan ekau!


11 comments:

atyn nayn said...

whoaa. at least dpt juge bnyk offer. atyn tak dpt pape ag pon skrg. huhu. benci dok uma je! jles kwn2 rmai da g study T_T
atyn doa an kakak dpt upu tu :)

said...

atyn nayn : jangan risau. ade rezeki, xkemana. fighting!! ingat lee min ho. hehe

atyn nayn said...

hehe.amin. insyaALLAH. yaa! always ingat :) terimakasehh :))

Nadya O'Conner said...

rezeki awak di PD..:)

nad promot blog anda di sini..:)

Miss Nadya Promote Blog Part 11

said...

atyn nayn : yes!! u go girll!! hehe, i love lee min ho..nyumm nyumm ..hehe

said...

Nadya O'Conner : thanxx a lot. jap g i terjah belog u!! hehe

cik Beskod said...

hohoho sama lah hehe tpi saya bnyak yg swasta dtg huhu yg uitm tgh memohon skrg hehe.. politeknik tu terpaksa kuburkan hasrat sebab family x bgi naik flight hohohoho

said...

Cik Beskod : Aucakkk!! haha, sekandal terhangatku..samelah, yang swasta tu berdoyon doyon...malas nak layan ..mahal lah fee dia. siap bertelipon bagai..best woaa ape naek flight..xpe, ikut cakap mak ayah dulu..apepon, chaiyokkk fer uitm!!

Nurul Ainee said...

saye lagi la,dapat 4A je SPM dulu.hoho. Sedey la jugak xdapat ape yg kite nak. Masuk U pown,courese tendang.hehe. Tp mgkin ada hikmah d sebalik ape yg kite dapat selami ni. So,juz go with da flow dan cube yang terbaik. :))

said...

Nurul Ainee : Yeahh, fighting girll! hehe, ada hikmahnye semua tu..

nadya said...

gud luck dear =)