Aku puasa dan aku buat kek




Assalamualaikum w.b.t

Anyeong haseyo!

Tadi aku berpuasa diikuti buat kek. Huishh kau, tengah tengah puasa boleh pulaklah aku mengadengade nak buat kek. Kan? Kan? Kan?

Ala boleh aje, asalkan ikot sukatan yang betul.

Untuk buat kek ni, saye pakai, eh bukan bukan, saya guna tepung D'ros. Kita just campurkan tepung tu dengan bahan yang dia suruh.

Kira macam kek instant. Hei, instant instant pun mencabar jugak derr kalau time time puase. Haha






Bahan-bahan untuk kek :

3/4 cawan minyak masak
3/4 cawan susu pekat manis
3/4 cawan air panas
3 biji telur
Tepung segera

*Bakar pada suhu 180c selama 45 minit

Yang untuk bahan bahan dia tu,

1. Pukul telur sampai jadi kembang kuncup. Dia siap cakap suruh pakai garfu. Layankan aje! Haha
2.Lepas tu, masukkan tepung segera. Gaul rata. Rata bukan senget tau!
3.Masukkan bahanbahan yang lain dan pukul lagi sampai rata nak mati.
4.Lepas tu dah boleh dibakar dengan penuh kasih sayang. Hehe






Untuk topping :

1/4 cawan minyak
1/2 cawan susu
Tepung segera


*Guna teknik double boiler



Wahh, akhirnya kek aku dah siap.



Ni adalah beberapa helai, eh beberapa ketol kek yang tinggal. Last sebelom kami bedal mase berbuka. Haha




Penghargaan :


Kukumi. Terima kasih sebab menjilat jilat topping tu. Adoih.




Sekian, "Moist Chocolate Cake Burrburrbear Shiro" dari saye.

First time memasak secara serius. Terus buat kek pulak tu. Hadoi. Hancorr! Haha

10 comments:

amal said...

Assalamualaikum ! :)
yayy , nak try lahh nanti.
kita sama laa cik Ain , baru belaja2 masak :) Heee
Aah , hr ni Amal posa jugak , engad nk buad laa apa2 mknn kann , tapi err tak bule. posa , hihi.
esok nk try resepi2 baru ^^

jum ziarah belog Amal :)

cik Beskod said...

wah sis heeh nanti saya try resipi nie tau haha.. rasa lapar balek lepas makan nasi lemak tdi ahhaha :)

said...

amal : hehe, saye macam senget sikit sebab masak time puasa..tah pape..gud lakk untuk cube resepi baru nanti.


=)

said...

cik beskod : woahh malammalam makan nasik lomak. hhee.. takpe cik beskod kurus..nanti try lah buat kek ni! senang je!

siti kektus said...

alah, kacang je ni. hehe :p

ABU said...

oh sedap sungguh kelihatannya..hahaha

nak tempah blh :P

said...

siti kektus : bukan setakat kacang, bean sprout, kacang buncis, kacang hijau, kacang botak, semua ade! hehe

uMie_cHan said...

mcm snang jek.. kne try nii..
;P

said...

abu : tempah tu ..aaa...hahaha...rupe kek itu adalah sangat menggerunkan. dinasihatkan pegi beli kat kedai kek..haha

said...

umie_chan : senang sebab dia instant. hehe...org puase pon boleh bedal buat.