Diet Diet Diet

Assalamualaikum w.b.t

Entah kenapa sejak kebelakangan ni, semangat aku sungguh jitu dan berkobar kobar nak kuruskan badan. Ewah! Masok minggu ni da 3 minggu tak minum minuman manis. Hebat tak? Erghh, puji diri sendiri nampak!
Mula-mula aku ingat nak ambik produk produk yang boleh kuruskan badan ni. Tapi, memandangkan kos yang teramatlah tinggi, ku simpan saja hasrat itu. 2 minggu nak pakai rm300. Gila kau? Tak payah la 'Ain woi. Makan pasir la plak kang. Huhu

Kawan aku cakap, aku boleh jadi duta subway. Yeke?

Untuk first two weeks, aku buat diet sendiri sendiri ditambah dengan skipping sebanyak 300 kali sehari. Gigih tak? Memang membuahkan hasil, tapi tapi, disebabkan skipping tak tentu hala membuta tuli pekak badak tu, aku terdampar kat rumah tak pergi kelas. Jalan tekedek kedek macam itik pulang rumah. Heh, tulah, bersenam cara salah. Main bedal je, turun kat court, teros lompat skipping macam beruang kutub. Maunye tak tepeleot kakiku?

Same x? Same x?

Lepas kaki aku da rosak ni, jalan tekedek kedek cam itik, aku tobat dah taknak skipping cam beruang kutub lagi. So, aku buat diet plan yang baru. Atkins diet, have you heard bout it? So far so good masa aku amalkan diet ni, sebabnya berat aku turun jugak walaupun aku terdampar je kat atas katil macam anak gajah.

Mengimbau kenangan aku makan aritu. Naik 2 kilo woi!

Sekarang pandang je la makanan itu semua. Aum aum! Tapi tapi, ayam grilled bole makan lagi + black pepper sauce. Hooray!

Fasa-fasa dalam diet atkins :

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

Contoh menu makan :

Semasa 2 Minggu Induction:
1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.
8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

Boleh Makan:
1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...
9.) Pizza? Makan topping sahaja.
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan.

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!
Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)


So, setakat ni aku rasa diet ni ok dengan badan aku dan dan dan yang paling penting kena minum banyak air. And for sure, korang tak payah nak kuar bajet banyak sangat untuk beli produk produk kat pasaran tu.






Sekian ;)

1 comment:

bariah_minho said...

Kena cuba niey. Thnx for sharing :3