Tutorial Photoshop-Tukar background baju doodle

Assalamualaikum w.b.t


Hari ni saye terlebih rajin. Eh eh. Haha. Ni sekandal saya yang tanye, Cik Beskod,  macamane nak buat shawl, tudung atau baju doodle jadi shawl/tudung/baju yang cantikcantik. Macam kat bawah ni. Sebenarnya, aku tak tau nak bagi tajuk hape tuto ni.

Ok, nampak kan tudung dengan kain dudel saye warna warni right? Jadi, lets get it started kids!

Bukak file doodle kau orang, then gunakan magic eraser tool untuk transparentkan tudung.

Kemudian pilih wallpaper/gambar yang nak dijadikan background. File>Open>Your Folder


Gunakan Move Tool (yang dibulatkan merah) untuk menarik gambar. Ok, bila dah done tarik, gambar tu akan berada ats doodle kita right? Jangan panik sampai rase nak muntahmuntah.

Tukar kedudukan layer untuk wallpaper, letak bawah layer doodle.

Tengok, wallpaper dah masuk dalam tudung doodle. Lepas tu, adjustlah kedudukan wallpaper tu sampai hati kite puas nak mati.

Ok, DONE!


Jadi, kepada yang ingin mencuba, selamat mencuba! Try and error ok! I love Photoshop!

8 comments:

DoodleLicious said...

akhirnya...ada gak orang buat tutorial pasal nie

terimakasih banyak 1000x

sebab dah lama nak buat, tp x retu

yeayy pasni leh try ^___^

sergeant keroro said...

pro photoshop ni, kena belajar dengan master ain XD

eh eh, sifu ain :p

Cik Kasut said...

u said u love photoshop but i do'nt how to use it :( .....sentap...godek2 blank jugak..

DoodleLicious said...

apasal tak jadik nie =(

layer background tu lock la, camner?

||aLeaSaRa|| said...

owh tq sis 4 this good tutorial.sedang kemaruk tgk doodle semua blogger.ni pun tgh kayuh pelan2 nak buat doodle sendiri.tqvm sekali lagi!

si macho said...

ain ain .bt la tutorial potosopp bebanyakk kite ta reti guna photoshop langsung hampeh kann ? sob sobb


buat laa buat laa :*sambil tarik kain ain* XD

:p

si macho said...

kite da try2 sendiri td,ingt2 lupa sbb penah usha tutorial ain ni .

da cuba boleh plak .ingt kan ain ta sudi atau lambat lg nak bg .tp td chek komen ,ain dtg siap bg link .terharuu :'(


thanksss ain .tak dekut ilmu :)

nak try cara ain plak :)

said...

@si macho Mintak maap sangat cik macho sebab blog saya is a mess sebab tab untuk tuto xda..baru tadi buat,,hehe.....selamat berdoodle yang comei2........... ;)