Tutorial Label 3D



Assalamualaikum w.b.t


Ada seorang cik adik manis, Mandy mintak saya buat tutorial berkenaan Label 3D yang ada dekat sidebar saya. 


Dah ramai yang tanya, yang lain saya bagi terus link ke blog yang saya refer. Untuk kali ni, saya agak free, jadi inilah yang dikatakan sebagai Label 3D.






Dashboard > Design > Edit HTML > Expand Widget Templates


Untuk langkah keselamatan, sila backup template kau orang, takottakot termusnah pulak nanti.


Dengan gunakan Ctrl+F, cari kod,
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
atau
<b:section-contents id='sidebar-right-1'> 
atau
<b:section class='sidebarright' id='sidebarright' preferred='yes'>




Copy kod di bawah dan pastekan di bawah kod yang dicari tadi,


<b:widget id='Label99' locked='false' title='Labels' type='Label'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<script src='http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/swfobject.js' type='text/javascript'/>
<div id='flashcontent'>Blogumulus by <a href='http://www.roytanck.com/'>Roy Tanck</a> and <a href='http://www.bloggerbuster.com'>Amanda Fazani</a></div>
<script type='text/javascript'>
var so = new SWFObject(&quot;http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/tagcloud.swf&quot;, &quot;tagcloud&quot;, &quot;240&quot;, &quot;300&quot;, &quot;7&quot;, &quot;#ffffff&quot;);
// uncomment next line to enable transparency
//so.addParam(&quot;wmode&quot;, &quot;transparent&quot;);
so.addVariable(&quot;tcolor&quot;, &quot;0x333333&quot;);
so.addVariable(&quot;mode&quot;, &quot;tags&quot;);
so.addVariable(&quot;distr&quot;, &quot;true&quot;);
so.addVariable(&quot;tspeed&quot;, &quot;100&quot;);
so.addVariable(&quot;tagcloud&quot;, &quot;<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>&quot;);
so.addParam(&quot;allowScriptAccess&quot;, &quot;always&quot;);
so.write(&quot;flashcontent&quot;);
</script>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>
</b:widget>



Done!


Bahagian yang perlu digodek:


Untuk tukar width, height and background color, boleh tukar di bahagian ini :


var so = new SWFObject("http://sites.google.com/site/bloggerustemplatus/code/tagcloud.swf", "tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");

240:width , 300:height , #ffffff:background color


Untuk tukar font color, tukar bahagian ini :


 so.addVariable("tcolor", "0x333333");


tulisan merah adalah kod font color


Untuk saiz tulisan, tukar di bahagian ini.


so.addVariable("tagcloud", "<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>");


warna merah adalah saiz tulisan.




SELAMAT MENCUBA!




*Mak tak jadi tidur kat kampung. So, here I am! Hehe


kredit to:http://ietchankun.blogspot.com

6 comments:

anamizu said...

wahhh byknye coding (0-o) hehe

Mia Mandy said...

tqvm akak.....yeay ! haha... panjang nya code tu...hihi

merahitujambu said...

terima kasih tutorial...nice doodle laa dear

Diana @ bilakukatacinta said...

semua cutey...heheeh...tp sis cam lebih suke yg ade skang..korang nampak jelas..pastu korg boleh selongkar2 wardrobe sis ni ikut label tu....wawawa..(Prasan ade org nak selongkar blog kite...)

Cik Kasut said...

hahahaha ain km pun penah mintak ain ajarkan jugak tp maleh nyer nak tuko colour tu...hahaha lantak p ler...tunggu ler bila nak rajin lak...hahahaha :)

Mursyida AZ-ZAHRA said...

wah ..thank ya ..
tapi kenapa blog sya x jadi lak??
harap tolong ..ya